Noutăţi Cicloteque

Cicloteque

Kilometrul Verde, un occupy cu biciclete pe autostradă

scris de Cicloteque pe 07-06-2012 în Advocacy, Biciclete, Biciclişti, Bike Culture, Comunitate, Masa critică etichetat cu , , , , ,

Pentru folosirea bicicletei ca mijloc alternativ de deplasare se creează autostrăzi speciale în țări ca Danemarca, Suedia sau Germania. În România ne luptăm încă pentru crearea unei infrastructuri urbane decente, pentru piste destinate bicicletelor pe șosea și condiții mai bune pentru pedalatul în traficul rutier, dominat de automobil.

De aceea, inaugurarea autostrăzii A3 București-Ploiești de către toți iubitorii bicicletei prin cursa din 30 iunie 2012 – Kilometrul Verde – e un eveniment pe două roți de neratat. Cât mai mulți bicicliști se vor strânge pentru a demonstra că, în ciuda condițiilor precare ale traficului pe două roți, cultura autohtonă a bicicletei este puternică și în plină transformare. Că din ce în ce mai mulți români din generația tânără, dar și cei mai vârstnici, vor să pedaleze pentru un mediu mai curat, mai puțin poluat, eficient și liber.

Kilometrul Verde este un bun punct de început al conștientizării autorităților și societății românești că bicicleta este o resursă de neînlocuit pentru deplasarea sănătoasă și nepoluantă, un mijloc de transport civilizat care poate funcționa și la noi după ‘rețeta’ țărilor europene.

Și, fiindcă la eveniment sunt așteptați peste zece mii de bicicliști, credem că la Kilometrul Verde vom putea vorbi de un veritabil #occupy al culturii pe două roți, un Km 0 simbolic pentru deplasarea cu bicicleta. E timpul să ne facem auziți așa cum știm cel mai bine – pedalând.

Sloganul acțiunii este: „Pe Autostradă utilizăm automobilul, dar în oraş ne deplasăm mai eficient cu bicicleta”. Sâmbătă, pe 30 iunie, viitoarea autostradă București – Ploiești va fi doar a noastră. Vom porni simultan în două grupuri, din București și Ploiești, iar punctul de întâlnire va marca denumirea simbolică a acestui eveniment – Kilometrul Verde.

Kilometrul Verde este un eveniment înscris în campania naţională pentru siguranţă rutieră şi este rezultatul unui parteneriat între Comunitatea Bicicliștilor din București (CBB) , Consiliul Interministerial pentru Siguranța Rutieră (CISR), Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) și Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în Romania (OPTAR), cu sprijinul I.G.P.R. – Direcţia Poliţiei Rutiere.