Marşul BikeWalk deschide Cicloteque şi sezonul ciclist din 2010

Comunicat de presă

Bucureşti, 19 aprilie 2010

Sâmbătă, 17 aprilie 2010, bicicliştii din Bucureşti au fost invitaţi la BikeWalk, primul marş pe două roţi din acest an. Marşul a fost realizat cu sprijinul Cicloteque, centrul de închiriat biciclete de la Facultatea de Drept. Scopul acestui marş a fost promovarea mersului pe biciclieă, dar şi tragerea unui semnal de alarmă asupra necesităţii existenţei infrastructurii pentru deplasarea în siguranţă a bicicliştilor prin Bucureşti.

Dragoş Bucurenci, preşedintele MaiMultVerde, Radu Naum, Anamaria Ferentz şi Dana Nălbaru s-au alăturat celor peste 300 de biciclişti participanţi la BikeWalk.

BikeWalk este o iniţiativă care are drept scop promovarea mersului pe bicicletă în oraş. Pentru biciclişti, prima ediţie BikeWalk din 2010 a reprezentat ocazia de a continua tradiţia începută în 2009 şi de a sărbători redeschiderea centrului Cicloteque, dar şi de a testa condiţiile infrastructurii puse la dispoziţie de Primărie. Bicicliştii care au participat la BikeWalk s-au adunat în Piaţa Presei şi au urmat, pe pista amenajată, traseul: Arcul de triumf – Piaţa Victoriei – Piaţa Aviatorilor – Charles de Gaulle – Parcul Herăstrău. Verdictul a fost: calitatea pistelor poate fi îmbunătăţită – acestea ar trebui amenajate pe carosabil, nu pe trotuar, şi ar trebui să fie interconectate şi marcate cu vopsea, nu cu materiale termoaderente. Pe acest traseu a fost găsit un singur rastel pentru parcarea în siguranţă a bicicletelor, iar bicicliştii au tras concluzia că un număr mai mare de rasteluri este necesar.

Marşul celor peste 300 de biciclişti s-a încheiat în Parcul Herăstrău cu discuţii între participanţi, workshop despre repararea bicicletelor, proiecţia filmului Auto*Mat (Cehia) şi multă voie bună. Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti a pus la dispoziţia bicicliştilor Cinematograful de vară pentru această întâlnire.

Alături de biciclişti s-au aflat şi Dragoş Bucurenci, preşedintele MaiMultVerde, Radu Naum. Anamaria Ferentz şi Dana Nălbaru. Anamaria şi Dana au folosit biciclete Cicloteque şi s-au arătat încântate de ele. Iar Dragoş Bucurenci a testat o bicicletă pliabilă Brompton, care se adresează celor care vor să îmbine mersul pe patru roţi cu pedalatul.

Centrul de închiriat biciclete Cicloteque şi-a redeschis porţile pe 15 aprilie 2010. În al treilea de funcţionare, Cicloteque pune la dispoziţia doritorilor un parc velo de 150 de biciclete, accesoriile necesare utilizării acestora (antifurt, cască de protecţie, mănuşi, genunchiere etc.) şi rasteluri pentru parcarea bicicletelor. Bicicletele pot fi închiriate fie în baza unui abonament, fie în regim de agrement (fără abonament). Deschis în august 2008 ca o soluţie la problema transportului în Bucureşti, centrul de închiriat biciclete Cicloteque este susţinut financiar de UniCredit Ţiriac Bank.

În 2009, Cicloteque a reuşit să atragă un număr de aproximativ 8000 de utilizatori, dintre care 1200 abonaţi şi 6800 utilizatori „de agrement” (cei care închiriază biciclete pentru câteva ore). Bicicletele au fost închiriate pentru un număr total de aproape 30.000 ore, ceea ce la o medie de 10 km parcurşi pe oră, reprezintă o economie de 45 tone de CO2 emise în atmosferă. Comparativ cu 2008, anul deschiderii, numărul utilizatorilor şi al orelor de închiriere a crescut de trei ori, ceea ce demonstrează interesul bucureştenilor pentru acest mijloc de transport nepoluant.

„Dacă acum doi ani deschiderea centrului Cicloteque părea un act de curaj într-un Bucureşti ostil bicicliştilor, constat cu tristeţe că, deşi numărul acestora a crescut exponenţial, infrastructura lasă încă mult de dorit. Dar noi nu ne lăsăm descurajaţi cu una, cu două, aşa că în curând ne propunem să deschidem, cu sprijinul UniCredit Ţiriac Bank şi al Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement, două noi centre, astfel încât bicicliştii să poată închiria biciclete dintr-un punct al oraşului şi să le poată lăsa la un altul”, a declarat Dragoş Bucurenci, preşedinte MaiMultVerde.

„Prin implicarea noastră în proiectul Cicloteque, din momentul lansării acestuia, am încercat încă o dată să fim o parte activă a comunităţii în care ne desfăşurăm business-ul. Astfel, încercăm să îi facem pe membrii comunităţii conştienţi că trebuie să asigurăm anumite standarde de calitate a vieţii pe termen lung, ceea ce implică responsabilitate faţă de mediu, de cei din jurul nostru, dar şi faţă de propria sănătate”, a declarat Anca Nuţă, director al Departamentului de Comunicare din cadrul UniCredit Ţiriac Bank.

„Bikewalk s-a născut dintr-o joacă şi o plimbare în parc pe biciclete, dar azi Bikewalk devine un eveniment care conturează importanţa comunităţii bicicliştilor din Bucureşti”, a declarat Ariel Constantinof, iniţiator BikeWalk.

Informaţii suplimentare: Anamaria Bogdan, Manager Comunicare MaiMultVerde, tel. 0755 224816, email [email protected]

Note pentru jurnalişti:

1. Asociaţia MaiMultVerde, organizaţie neguvernamentală, nonprofit şi de protecţie a mediului, are misiunea de a construi o nouă cultură a voluntariatului pentru mediu în România. În primii doi ani de funcţionare, 2008 şi 2009, MaiMultVerde a lucrat cu peste 11.000 de voluntari, a plantat 383.700 puieţi, a strâns 262 de tone de deşeuri, a deschis primul centru de închiriat biciclete din Bucureşti, Cicloteque, a derulat două campanii naţionale de informare şi educaţie şi a organizat prima gală de strângere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde în primii doi ani a depăşit 1.800.000 de euro. Fondurile au fost obţinute din sponsorizări oferite de marile companii din România.

2. UniCredit Ţiriac Bank este subsidiara bancară din România a UniCredit Group, unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa europeană a serviciilor financiare, cu operaţiuni în 22 de ţări şi cu o strategie de responsabilitate socială bine dezvoltata. De altfel, pentru a reuni întregul Grup UniCredit sub umbrela responsabilităţii sociale şi pentru a creşte valoarea donaţiilor voluntare în bani, în favoarea entităţilor non-profit sunt derulate anual programe de voluntariat cu implicarea angajaţilor şi cu sprijinul financiar al fundaţiei Unidea, fundaţia umanitară a Grupului UniCredit. Banca îşi desfăşoară activitatea deplin conştientă de responsabilitatea pe care o are faţă de societate şi faţă de mediu. UniCredit Ţiriac Bank se implică activ în comunitate, continuând astfel tradiţia acţionarului majoritar şi sprijinind până în prezent numeroase organizaţii şi fundaţii precum Mai Mult Verde, Fundaţia Hospice Casa Speranţei, Motivation Romania, SOS Satele Copiilor, Serviciul Apel, Freedom House, Care Foundation, Asociaţia Catalist, Asociaţia ArtPhoto, Fundaţia Anonimul etc.

3. Bikewalk este o „plimbare semi-spontană” prin oraş pe biciclete în scopul atragerii atenţiei autorităţilor asupra necesităţii existenţei infrastructurii pentru biciclişti. Marşul bicicliştilor promovează mersul pe bicicletă ca activitate sănătoasă şi nepoluantă. În 2009, au avut loc şase ediţii, primăvara şi vara, la care au participat peste 400 de biciclişti.