MaiMultVerde şi UniCredit Ţiriac Bank au inaugurat două noi centre de închiriere biciclete Cicloteque în Bucureşti

Comunicat de presă

Bucuresti, 11 mai 2010

Joi, 10 iunie, MaiMultVerde şi UniCredit Ţiriac Bank au deschis două noi centre de închiriere biciclete Cicloteque în parcurile Tineretului şi Herăstrău. Reţeaua Cicloteque numără, în prezent, trei centre şi 300 de biciclete. Cicloteque este un proiect al Asociaţiei MaiMultVerde şi UniCredit Ţiriac Bank, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti, Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement şi Universităţii Bucureşti.

Sorin Oprescu, Primarul General al Capitalei, Dragoş Bucurenci, preşedinte Asociaţia MaiMultVerde, şi Anca Nuţă, Identity & Communication Director UniCredit Ţiriac Bank, au participat la inaugurarea celor două noi centre.

În cadrul evenimentului, Sorin Oprescu, Primarul General al Capitalei a primit cardul de membru cu numărul 1, urmând să beneficieze de serviciile Cicloteque. După deschiderea oficială a centrului din Parcul Tineretului, peste 300 de biciclişti şi personalităţile invitate au plecat pe biciclete spre Parcul Herăstrău, unde au inaugurat şi al doilea centru nou Cicloteque.

Bicicliştii au pedalat pe traseul Parcul Tineretului-Piaţa Unirii-Universitate-PiaţaRomană-Piaţa Victoriei-Charles de Gaulle-Parcul Herăstrău. Traseul, cu o lungime de 8 kilometri, a fost străbătut în mai puţin de o jumătate de oră pe bicicletă, în timp ce cu maşina este parcurs în cel puţin o oră, în condiţii de trafic aglomerat. Grupuri de voluntari MaiMultVerde, aflaţi în punctele cele mai importante de pe traseu, au informat participanţii despre distanţa parcursă, timpul de la plecare şi până la sosire şi cantitatea de CO2 care a fost redusă prin folosirea bicicletei.

De asemenea, voluntarii au atras atenţia asupra obiectivelor de interes cultural sau istoric pe lângă care au trecut bicicliştii. Astfel, în faţa Teatrului Naţional voluntarii au purtat costume ale personajelor din diverse piese de teatru, la Academia de Studii Economice, un grup de absolvenţi a salutat bicicliştii, iar la Piaţa Victoriei, machetele unor dinozauri şi voluntariii îmbrăcaţi în costume ţărăneşti au invitat oamenii să viziteze Muzeul Naţional de Istorie Naturală Grigore Antipa şi Muzeul Ţăranului Român.

„Dacă acum doi ani am fost primii care am oferit bucureştenilor biciclete de închiriat, astăzi suntem primii care le oferim un sistem similar celui din Viena şi Paris în care pot să ia bicicleta dintr-un loc şi să o lase în altul”, a declarat Dragoş Bucurenci, preşedinte Asociaţia MaiMultVerde.

„În 2008, am inaugurat alături de MaiMultVerde primul centru de închiriere biciclete din Bucureşti, convinşi fiind că trebuie să acţionăm şi să oferim soluţii concrete de protejare a mediului înconjurător”, spune Anca Nuţă, Identity & Communication Director, UniCredit Ţiriac Bank. „Numărul tot mai mare de bucureşteni care au ales bicicleta ca mijloc de transport alternativ, de recreere şi chiar ca stil de viaţă ne-a determinat să deschidem două noi centre. La aniversarea de 3 ani de UniCredit Ţiriac Bank oferim aşadar capitalei 3 centre Cicloteque şi 300 de biciclete.”

„Cele 2 centre Cicloteque deschise în parcurile Tineretului și Herăstrău vor facilita accesul bucureștenilor la mobilitate, având în vedere că traseele dintre acestea unesc nordul cu sudul capitalei. Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti susține proiectele care încurajează cetățenii să foloseasca mijloace alternative de transport, să facă sport în parc și implicit să adopte un stil de viață sănătos”, a declarat Radu Popa, director general ALPAB.

Prin deschiderea celor două noi centre, Cicloteque devine reţea de închiriere biciclete, astfel încât bicicletele pot fi închiriate dintr-un centru şi returnate în altul. Închirierea şi rezervarea bicicletelor se poate face şi online prin intermediul noului sistem de înregistrare a utilizatorilor pe site-ul www.cicloteque.ro, iar utilizatorul va primi un card de membru de la centru. Tarifele sunt foarte prietenoase: 2 lei pe oră, 10 lei pe zi sau 20 lei pentru două zile. Pentru studenţi, pensionari şi şomeri, tarifele de închiriere sunt reduse la jumătate.

Despre Cicloteque

Primul centru de închiriere biciclete Cicloteque din Bucureşti a fost deschis în august 2008, la Facultatea de Drept. În doi ani de funcţionare, centrul a avut peste 10.000 de utilizatori şi a pus la dispoziţia doritorilor un parc velo de 150 de biciclete, accesoriile necesare utilizării acestora (antifurt, cască de protecţie, mănuşi, genunchiere etc.) şi rasteluri pentru parcarea bicicletelor. Numărul din ce în ce mai mare de utilizatori, precum şi necesitatea facilitării închirierii şi returnării bicicletelor au condus la deschiderea a două noi centre în parcurile Tineretului, intrarea Şincai şi Herăstrău, Bd. Aviatorilor, iar numărul bicicletelor a crescut, ajungând la 300.

Prin reţeaua Cicloteque, MaiMultVerde şi UniCredit Ţiriac Bank propun o soluţie directă de transport alternativ pentru a reduce emisiile produse de traficul rutier. La 10 kilometri parcurşi, o bicicletă va reduce dioxidul de carbon pe care l-ar fi emis un autovehicul pe aceeaşi distanţă cu 1.500 de grame. Folosirea bicicletei ca mijloc de transport alternativ pentru deplasarea în oraş este deja o măsură adoptată eficient în foarte multe capitale europene, iar Bucureştiul a păşit de curând pe acelaşi drum.

Centrele Cicloteque au fost deschise cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti, Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement şi a Universităţii Bucureşti. Toate informaţiile despre centru sunt disponibile pe www.cicloteque.ro

Informaţii suplimentare:

Anamaria Bogdan, Manager Comunicare MaiMultVerde, tel. 0755 224816, email [email protected]

Elena Constantinescu, Senior Media Relations Officer UniCredit Tiriac Bank, tel: 0732 610202, email: [email protected]

Note pentru jurnalişti:

1. Asociaţia MaiMultVerde, organizaţie neguvernamentală, nonprofit şi de protecţie a mediului, are misiunea de a construi o nouă cultură a voluntariatului pentru mediu în România. În primii doi ani de funcţionare, 2008 şi 2009, MaiMultVerde a lucrat cu peste 11.000 de voluntari, a plantat 383.700 puieţi, a strâns 262 de tone de deşeuri, a deschis primul centru de închiriat biciclete din Bucureşti, Cicloteque, a derulat două campanii naţionale de informare şi educaţie şi a organizat prima gală de strângere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde în primii doi ani a depăşit 1.800.000 de euro. Fondurile au fost obţinute din sponsorizări oferite de marile companii din România.

2. UniCredit Ţiriac Bank este subsidiara bancară din România a UniCredit Group, unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa europeană a serviciilor financiare, cu operaţiuni în 22 de ţări şi cu o strategie de responsabilitate socială bine dezvoltata. De altfel, pentru a reuni întregul Grup UniCredit sub umbrela responsabilităţii sociale şi pentru a creşte valoarea donaţiilor voluntare în bani, în favoarea entităţilor non-profit sunt derulate anual programe de voluntariat cu implicarea angajaţilor şi cu sprijinul financiar al fundaţiei Unidea, fundaţia umanitară a Grupului UniCredit. Banca îşi desfăşoară activitatea deplin conştientă de responsabilitatea pe care o are faţă de societate şi faţă de mediu. UniCredit Ţiriac Bank se implică activ în comunitate, continuând astfel tradiţia acţionarului majoritar şi sprijinind până în prezent numeroase organizaţii şi fundaţii precum MaiMultVerde, Fundaţia Hospice Casa Speranţei, Motivation Romania, SOS Satele Copiilor, Serviciul Apel, Freedom House, Care Foundation, Asociaţia Catalist, Asociaţia ArtPhoto, Fundaţia Anonimul etc.

3. Conform reglementărilor Consiliului Naţional al Audiovizualului, art. 1, pct. 15, Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările şi completările ulterioare, respectiv OUG 181/2008, în cazul activităţilor şi proiectelor sociale, menţionare sponsorului este posibilă, fără a atrage sancţiuni ulterioare din partea CNA.