Mai multe vedete, în frunte cu Ministrul Mediului şi Pădurilor, Borbely Laszlo, au defilat pe biciclete la deschiderea noului centru Cicloteque din Parcul Drumul Taberei

Bucureşti, 29 iunie 2011

Miercuri, 29 iunie, un nou centru de închiriere biciclete Cicloteque a fost deschis în Parcul Drumul Taberei (fost Moghioroş) în prezenţa lui Borbely Laszlo, Ministrul Mediului şi Pădurilor, Zoli Toth (Sistem), Lucian Mândruţă (Antena 2), Alexandru Constantin (Prima TV), actorul Dorian Boguţă, Ştefan Lungu, compozitorul Zsolt Kerestely şi Dragoş Bucurenci, preşedintele Asociaţiei MaiMultVerde. Aceştia au defilat pe biciclete în ţinute elegante puse la dispoziţie de Trends by Adina Buzatu pentru a demonstra că este posibil să mergi pe bicicletă chiar şi atunci când profesia reclamă o vestimentaţie sobră.

De asemenea, Cristian Poteraş, primarul Sectorului 6 şi Dan Pascariu, preşedintele Consiliului de Administraţie al UniCredit Ţiriac Bank au fost prezenţi şi au defilat pe biciclete la deschiderea noului centru Cicloteque, arătându-şi astfel sprijinul pentru promovarea mersului pe bicicletă.

Reţeaua Cicloteque este un proiect MaiMultVerde şi UniCredit Ţiriac Bank, cu sprijinul Primăriei Sectorului 6, Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti şi Universităţii Bucureşti.

Noul centru Cicloteque a fost inaugurat în cadrul unui eveniment inedit, o paradă de modă masculină pe două roţi la care au participat Borbely Laszlo, Ministrul Mediului şi Pădurilor, Cristian Poteraş, primarul Sectorului 6, Dan Pascariu, preşedintele Consiliului de Administraţie al UniCredit Ţiriac Bank, Zoli Toth (Sistem), Lucian Mândruţă (Antena 2), actorul Dorian Boguţă, Alexandru Constantin (Prima TV), Ştefan Lungu, compozitorul Zsolt Kerestely, Dragoş Bucurenci, preşedintele Asociaţiei MaiMultVerde şi modele masculine de top. Ei au defilat pe bicicletele Cicloteque în ţinute elegante şi business oferite de Trends by Adina Buzatu. Astfel, au demonstrat că bicicleta este un mijloc de transport versatil care poate fi adaptat diferitelor ocazii, de la simpla plimbare într-un parc la deplasarea la o întâlnire de afaceri.

Adina Buzatu a conceput ţinutele special în ideea de a arăta că oamenii pot adopta orice fel de stil vestimentar, nu doar sport, atunci când se deplasează pe două roţi. Ei se pot îmbrăca fie casual, fie elegant sau business, în funcţie de rigorile profesionale la care se raportează.

„Cei care spun că nu te poţi îmbrăca elegant când mergi pe două roţi ori nu ştiu să se îmbrace, ori nu ştiu să meargă pe bicicletă”, a declarat Dragoş Bucurenci, preşedintele Asociaţiei MaiMultVerde, referindu-se la conceptul evenimentului de lansare a noului centru Cicloteque.

„Totul este ca piesele vestimentare alese să fie confortabile şi concepute din materiale naturale. Ar fi neplăcut să se transpire excesiv aşa cum se întâmplă atunci când se poartă haine din materiale sintetice. Tot naturală trebuie să fie şi atitudinea atunci când cineva se deplasează pe două roţi, atribut foarte important care întregeşte succesul estetic. Pentru prezentare am ales bărbaţi importanţi, nu doar datorită numelui şi carierei lor, ci mai ales pentru faptul că sunt ciclişti pasionaţi şi ecologisti convinşi, care încurajează prin stilul lor de viaţă lupta împotriva poluării’, a declarat Adina Buzatu.  

„Prin acest proiect ne-am dorit să transformăm mersul pe bicicletă într-o alternativă ecologică la deplasarea cu maşina, demonstand astfel ca există soluţii pentru problema poluării în oraşul nostru. Ne mândrim cu acest proiect, deoarece Cicloteque este un proiect de pionierat, care a dat startul în ceea ce priveşte mersul pe bicicletă şi a adus Bucureştiul mai aproape de capitalele europene. O reuşită deosebită o constituie faptul că după doar 3 ani, proiectul a ajuns să se autofinanţeze, dovada vie că bucureştenii sunt interesaţi de ecologie pentru că au adoptat această activitate ca şi când ar fi a lor. Şi nu în ultimul rând, a transformat ciclismul într-un stil de viaţă!” a declarat Anca Nuţă, Head of Identity and Communication UniCredit Ţiriac Bank.

Cicloteque, primul sistem de bike-sharing din România, numără în acest moment patru centre din care pot fi închiriate biciclete la tarife foarte prietenoase. Primul centru, deschis în 2008, se află în cadrul Facultăţii de Drept. Alte două centre, deschise în 2010, se află în Parcurile Tineretului şi Herăstrău. Astfel, prin cele patru centre, Cicloteque a devenit o reţea de bike-sharing în adevăratul sens al cuvântului, utilizatorii putând închiria biciclete dintr-un centru şi returna în altul. Închirierea şi rezervarea bicicletelor se pot face online pe site-ul www.cicloteque.ro, iar tarifele sunt: 2 lei pe oră, 10 lei pe zi sau 20 lei pentru două zile. Studenţii, pensionarii şi şomerii beneficiază de tarife speciale, reduse la jumătate.

În 2010, s-au înscris în sistemul Cicloteque 11.970 de utilizatori, bucurându-se de avantajele oferite de acesta, iar bicicletele au fost închiriate de peste 20.000 de ori. Comparativ cu anii anteriori, numărul utilizatorilor a crescut de aproape de trei ori, ceea ce demonstrează că interesul bucureştenilor pentru mersul pe bicicletă este tot mai mare, de la an la an.

În condiţiile în care serviciul de bike-sharing Cicloteque a dobândit capacitatea de autofinanţare în 2010, toate cheltuielile administrative fiind acoperite din încasări, iar interesul bucureştenilor pentru biciclete este în creştere, planurile MaiMultVerde şi UniCredit Ţiriac Bank sunt de extindere a acestui serviciu.

 

Informaţii suplimentare: Andreea Popescu, Asistent Comunicare MaiMultVerde, tel. 0746 050011, email [email protected]

 

Note pentru jurnalişti:

 

Asociaţia MaiMultVerde (www.maimultverde.ro) este o organizaţie neguvernamentală, nonprofit şi de protecţie a mediului, care are misiunea de a construi o nouă cultură a voluntariatului pentru mediu în România. În primii trei ani de activitate, 2008 – 2010, MaiMultVerde a lucrat cu peste 15.000 de voluntari, a plantat peste 500.000 de puieţi, a strâns 300 de tone de deşeuri, a deschis primul sistem de bike-sharing din Bucureşti, Cicloteque, a derulat mai multe campanii naţionale de informare şi educaţie şi a organizat prima gală de strângere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde în primii doi ani a depăşit 2.500.000 de euro. Fondurile au fost obţinute din sponsorizări oferite de marile companii din România.

 

UniCredit Ţiriac Bank este subsidiara bancară din România a UniCredit Group, unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa europeană a serviciilor financiare, cu operaţiuni în 22 de ţări şi cu o strategie de responsabilitate socială bine dezvoltata. De altfel, pentru a reuni întregul Grup UniCredit sub umbrela responsabilităţii sociale şi pentru a creşte valoarea donaţiilor voluntare în bani, în favoarea entităţilor non-profit sunt derulate anual programe de voluntariat cu implicarea angajaţilor şi cu sprijinul financiar al fundaţiei Unidea, fundaţia umanitară a Grupului UniCredit. Banca îşi desfăşoară activitatea deplin conştientă de responsabilitatea pe care o are faţă de societate şi faţă de mediu. UniCredit Ţiriac Bank se implică activ în comunitate, continuând astfel tradiţia acţionarului majoritar şi sprijinind până în prezent numeroase organizaţii şi fundaţii precum Mai Mult Verde, Fundaţia Hospice Casa Speranţei, Motivation Romania, SOS Satele Copiilor, Serviciul Apel, Freedom House, Care Foundation, Asociaţia Catalist, Asociaţia ArtPhoto, Fundaţia Anonimul etc.