Serviciul de închiriere biciclete Cicloteque, acum şi în Timişoara

Timişoara, 21 mai 2013

Marţi, 21 mai 2013, a fost inaugurat serviciul de închiriere biciclete Cicloteque şi în Timişoara. Serviciul va pune la dispoziţia studenţilor şi cadrelor didactice din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara 40 de biciclete în cele trei centre de la Universitatea de Vest, Facultatea de Economie şi de Administrare a Afacerilor şi Ringul Bursier. Utilizatorii vor putea închiria bicicletele dintr-un centru, le vor folosi apoi pentru deplasarea în oraş şi, la final, le pot returna în oricare dintre cele trei centre.

Primele patru ore de închiriere sunt gratuite, urmând ca apoi utilizatorul să plătească 5 lei/oră dacă doreşte să folosească o perioadă mai lungă bicicleta. Cicloteque este un proiect al Asociaţiei MaiMultVerde şi UniCredit Ţiriac Bank în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Economie şi de Administrare a Afacerilor şi RETIM Timişoara.

Cele trei centre au fost inaugurate printr-un marş ciclist organizat în cadrul Zilei Universităţii de Vest din Timişoara. Partenerii Cicloteque au fost reprezentaţi la evenimentul de lansare de către Doru Mitrana, director Asociaţia MaiMultVerde, Petru Opriş, Retail Regional Manager Banat – Unicredit Ţiriac Bank, Ovidiu Megan, decan al Facultăţii de Economie şi de Administrare a Afacerilor şi Prof. Univ. Dr. Marilen Gabriel Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, iar invitaţii au fost Dumitru Prunariu, jucători ai echipei de rugby RCM mvt Universitatea de Vest Timişoara, precum şi ciclistul Daniel Crista.

Startul marşului a fost dat în centrul de la Universitatea de Vest ( Str.Vasile Pârvan nr. 4) şi a continuat pe traseul Catedrala Metropolitană – aleea pietonală – Ringul Bursier (Facultatea de Arte) – Facultatea de Economie şi de Administrare a Afacerilor – Complexul Studenţesc – Facultatea de Drept şi Universitatea de Vest. La marş au participat 200 de biciclişti timişoreni.

Cele trei centre din Timişoara sunt deschise în fiecare zi a săptămânii între orele 08.00 şi 20.00. Serviciul Cicloteque este adresat studenţilor şi cadrelor didactice din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. Închirierea bicicletelor se poate face în centre şi online pe site-ul www.cicloteque.ro/timisoara, urmând trei paşi simpli: înregistrarea, crearea unui cont şi rezervarea bicicletei. Primele patru ore de închiriere sunt gratuite, iar dacă utilizatorul doreşte să închirieze bicicleta pentru o perioadă mai îndelungată, tariful este de 5 lei/oră. Împreună cu bicicleta, utilizatorul primeşte şi echipamentul de protecţie necesar (antifurt, cască de protecţie, genunchiere, mănuşi). După închiriere bicicletele pot fi returnate în oricare dintre centrele Cicloteque deschise.
”Aducem Cicloteque în Timişoara cu acelaşi scop cu care porneam proiectul în Bucureşti în urmă cu cinci ani, anume pentru a promova mersul pe bicicletă ca mijloc de transport nepoluant, alternativă la traficul auto şi problemele asociate acestuia: emisii de noxe şi CO2, stres, timp pierdut, aglomeraţie şi zgomot. Ne bucură interesul instituţiilor locale, începând cu Universitatea de Vest din Timişoara, şi faptul că avem în continuare UniCredit Ţiriac Bank alături de noi în acest demers”, a declarat Doru Mitrana, Director Asociaţia MaiMultVerde.

”Când am pornit în 2008 proiectul Cicloteque împreună cu partenerii de la MaiMultVerde, ne doream ca în timp să ne extindem în afara Bucureştiului. Am reuşit asta anul trecut la Oradea, acum se întâmplă şi la Timişoara. Acum că am cucerit Vestul, aspirăm să trecem şi în celelalte zone ale ţării”, a declarat Anca Nuţă, Director Identitate şi Comunicare, UniCredit Ţiriac Bank.

“Prin lansarea acestui serviciu la Universitatea de Vest din Timișoara ne propunem să încurajăm cultura mișcării și a sportului în rândul comunității academice. Este o inițiativă cu beneficii atât pentru fiecare dintre noi, cât și pentru întreaga comunitate din care facem parte, iar mediului universitar i se pretează să dea exemplu și în acest domeniu”, a declarat rectorul Universității de Vest din Timișoara, Prof. Univ. Dr. Marilen Pirtea.

Informaţii suplimentare:

Anamaria Bogdan
Director de comunicare MaiMultVerdetel. 0755 224816,       email: [email protected] 

Note pentru jurnalişti

Despre Cicloteque

Cicloteque este primul sistem de bike-sharing din România, înfiinţat în anul 2008 de Asociaţia MaiMultVerde şi UniCredit Ţiriac Bank în Bucureşti. În 2012, au fost deschise două centre Cicloteque în Oradea. În cei cinci ani de funcţionare a centrelor Cicloteque, în sistem s-au înregistrat 40.000 de utilizatori, iar bicicletele au fost închiriate timp de peste 150.000 de ore, cantitatea de dioxid de carbon economisită fiind de aproximativ 250 de tone. De asemenea, Cicloteque a susţinut numeroase evenimente şi concursuri cu teme velo, toate acestea pentru a încuraja mersul pe bicicletă ca mijloc de deplasare şi agrement în Bucureşti şi Oradea.

La Gala Societăţii Civile, în mai 2011, Cicloteque a primit Premiul I la categoria Dezvoltare Economică şi Socială pentru centrele de închiriat biciclete, promovarea mersului pe bicicletă şi încurajarea unui stil de viaţă sănătos.

Mai multe informaţii despre Cicloteque sunt disponibile pe www.cicloteque.ro/timisoara.

Informaţii despre parteneri

Asociaţia MaiMultVerde (www.maimultverde.ro) este o organizaţie neguvernamentală, nonprofit şi de protecţie a mediului, care are misiunea de a construi o nouă cultură a voluntariatului pentru mediu în România. În primii cinci ani de activitate, 2008 – 2012, MaiMultVerde a lucrat cu 22.000 de voluntari, a plantat peste 700.000 de puieţi, a strâns peste 300 de tone de deşeuri, a deschis primul sistem de bike-sharing din Bucureşti şi Oradea, Cicloteque, a derulat mai multe campanii naţionale de informare şi educaţie şi a organizat prima gală de strângere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde în primii cinci ani a depăşit 3.800.000 de euro. Fondurile au fost obţinute din sponsorizări oferite de marile companii din România.

UniCredit Ţiriac Bank este subsidiara bancară din România a Grupului UniCredit, bancă europeană de top, cu operaţiuni în 22 de ţări şi cu o strategie de responsabilitate socială bine dezvoltată. De altfel, pentru a reuni întregul Grup UniCredit sub umbrela responsabilităţii sociale şi pentru a creşte valoarea donaţiilor voluntare în bani, în favoarea entităţilor non-profit, sunt derulate anual programe de voluntariat cu implicarea angajaţilor şi cu sprijinul financiar al Fundaţiei UniCredit, fundaţia umanitară a grupului. Banca îşi desfăşoară activitatea deplin conştientă de responsabilitatea pe care o are faţă de societate şi faţă de mediu. UniCredit Ţiriac Bank se implică activ în comunitate, continuând astfel tradiţia acţionarului majoritar şi sprijinind până în prezent numeroase organizaţii şi fundaţii precum MaiMultVerde, Fundaţia Hospice Casa Speranţei, NESsT România, Motivation România, SOS Satele Copiilor, Serviciul Apel, Freedom House, Care Foundation, Asociaţia Catalist, Asociaţia ArtPhoto, Fundaţia Anonimul etc.