Tribul şi Cicloteque îşi unesc forţele pentru a promova mersul pe bicicletă

Începând cu luna mai, serviciul de curierat pe bicicletă Tribul şi Cicloteque, reţeaua de închiriere biciclete, vor colabora pentru promovarea bicicletei ca mijloc de transport alternativ, nepoluant şi mai rapid, într-o capitală mult prea aglomerată şi sufocantă. 10% din costul fiecărei livrări realizate de Tribul vor fi direcţionati spre dezvoltarea reţelei Cicloteque şi încurajarea mersului pe bicicletă în Bucureşti, iar astfel Tribul îşi confirmă statutul de afacere socială.

-
Tribul este un serviciu de curierat pe bicicletă disponibil în Bucureşti şi iniţiat de Ariel Constantinof la începutul anului 2011, împreună cu alţi tineri pasionaţi de mersul pe bicicletă. Serviciul a luat naştere din dorinţa de a oferi o alternativă eco la livrarea corespondenţei pe distanţe relativ scurte. În Bucureşti, bicicleta este cel mai rapid mijloc de transport în orice moment al zilei, iar viteza medie a unui biciclist cu experienţă este de 25 km/h, cu 10 km mai mare decât viteza unei maşini.

-
“Ideea de a face o mică afacere bazată pe transport rapid, exclusiv pe biciclete, mi-a venit după ce am observat că prietenii mă tot rugau să le duc diverse lucruri prin oraş. Erau urgenţe şi ştiau că, mergând pe bicicletă, ajugeam imediat oriunde. Unii s-au oferit să mă şi plătească pentru asta, aşa că m-am gândit pur şi simplu să-mi monetizez pasiunea”, își aminteşte Ariel Constantinof, fondatorul serviciului.

-
În primul an de activitate, curierii Tribul au deservit peste 20 de clienţi şi au livrat aproximativ 1.000 de comenzi în toate cele şase sectoare ale capitalei. Livrarea se face în numai câteva ore de la preluare, într-un mod profesionist şi în acelaşi timp, eco. Mai multe detalii despre Tribul pot fi găsite pe www.tribul.eu.

-
Confruntându-se zilnic cu greutăţile mersului pe bicicletă în Bucureşti, curierii Tribul au ales ca, începând cu luna mai, să direcţioneze o parte din costurile unei livrări către Cicloteque pentru a încuraja astfel activităţile de promovare a mersului pe bicicletă. 10% din costul fiecărei livrări vor contribui la dezvoltarea reţelei de închiriere biciclete şi la susţinerea mersului pe bicicletă.

-
“De la bun început n-am vrut ca Tribul să fie o afacere pur şi simplu, ci o afacere socială, care să aducă plus-valoare oraşului în care-şi desfăşoară activitatea. Într-un fel sau altul, primul centru Cicloteque, deschis acum câţiva ani, mi-a deschis apetitul pentru pedalat. După câteva închirieri, am descoperit cât de plăcut este să te plimbi pe două roţi prin oraş şi mi-am cumpărat propria bicicletă. Faptul că “Tribul” pe care l-am înfiinţat are posibilitatea să crească acum împreună cu Cicloteque nu poate decât să mă bucure şi să mă motiveze!”, a mai declarat Ariel.

-
Sistemul de bike sharing Cicloteque şi-a început al cincilea an de funcţionare în 6 aprilie prin deschiderea primelor patru din cele şase puncte de închiriere din Bucureşti. Pentru început au fost deschise centrele din parcurile Tineretului, Titan şi Herăstrău, precum şi staţia de la Centrul Public al Fundaţiei Soros, urmând ca în scurt timp să fie deschise şi centrele din Parcul Drumul Taberei şi de la Facultatea de Drept.

-
Centrele sunt deschise în fiecare zi a săptămânii între orele 12.00 şi 20.00. Închirierea bicicletelor se poate face în centre şi online pe site-ul www.cicloteque.ro, urmând trei paşi simpli: înregistrarea, crearea unui cont şi plata prin e-payment sau online banking. Tarifele sunt foarte avantajoase: 10 lei/oră pentru închiriere test sau 2 lei pe oră pe baza unui abonament. Împreună cu bicicleta, utilizatorul primeşte şi echipamentul de protecţie necesar (antifurt, cască de protecţie, genunchiere, mănuşi). Pentru studenţi, şomeri şi pensionari, tarifele sunt reduse la jumătate. După închiriere bicicletele pot fi returnate în oricare dintre centrele Cicloteque deschise.

-

Informaţii suplimentare:

Anamaria Bogdan, Director de comunicare MaiMultVerde:
tel. 0755 224816, email: [email protected]
Ariel Constantinof, fondator Tribul,

tel. 0753 743617, email [email protected]

Note pentru jurnalişti:

Despre Cicloteque

Cicloteque este primul sistem de bike-sharing din România, înfiinţat în anul 2008 de Asociaţia MaiMultVerde şi UniCredit Ţiriac Bank. În prezent, Cicloteque numără şase puncte de închiriere în Bucureşti: centre în Parcurile Tineretului, Herăstrău, Drumul Taberei, Titan, la facultatea de Drept şi o staţie în zona Pieţei Romane la Centrul Public al Fundaţiei Soros, cu un total de 200 biciclete. Începând cu 2012, sistemul de închiriere se autosusţine din închirierea bicicletelor din cele şase puncte de închiriere.

În cei patru ani de funcţionare a centrelor Cicloteque, în sistem s-au înregistrat 32.000 de utilizatori, iar bicicletele au fost închiriate timp de peste 130.000 de ore, cantitatea de dioxid de carbon economisită fiind de aproximativ 200 de tone. De asemenea, Cicloteque a susţinut numeroase evenimente şi concursuri cu teme velo, toate acestea pentru a încuraja mersul pe bicicletă ca mijloc de deplasare şi agrement în Bucureşti.

La Gala Societăţii Civile, în mai 2011, Cicloteque a primit Premiul I la categoria Dezvoltare Economică şi Socială pentru centrele de închiriat biciclete, promovarea mersului pe bicicletă şi încurajarea unui stil de viaţă sănătos.

Mai multe informaţii despre reţeaua Cicloteque sunt disponibile pe pagina web www.cicloteque.ro.