Noutăţi Cicloteque

Ioan Colbeanu

Cum să pui un oraş pe biciclete

scris de Ioan Colbeanu pe 09-02-2011 în Bike Culture etichetat cu , , , , , , , , , ,

A fi sau a nu fi pe două roţi, asta e întrebarea în Copenhaga. Europenii îi spun oraşul bicicliştilor nu doar pentru că 37% din locuitori pedalează zilnic, dar şi pentru că are una dintre cele mai bine puse la punct infrastructuri urbane pentru deplasarea alternativă pe două roţi.

Parcări supraetajate la fiecare staţie de metrou şi S-train, posibilitatea de a combina bicicleta cu orice alt mijloc de transport (înafară de autobuze), piste bine construite pe stradă, semafoare pentru biciclete şi loc berechet (încap trei biciclişti care pedalează simultan şi paralel pe aceeaşi bandă)… Toate ‘asezonate’ cu respectul şi bunul simţ din trafic – atât cel al neaoşilor danezi, dar şi al celor asimilaţi culturii – studenţii străini, alţi europeni, emigranţi.

În final, şi aici totul se reduce la costuri. Ok, majoritatea oamenilor de rând chiar iau în calcul şi protecţia mediului… Călătoriile cu mijloacele de transport în comun sunt extrem de scumpe (cca. 3,2 euro o singură călătorie cu bilet valabil 1 oră în orice mijloc), deplasarea cu automobilul e la fel de costisitoare şi, în plus, foloseşte carburanţii. Bicicleta are tradiţie şi şi-a câştigat de mult drepturile în trafic, undeva prin anii ’70, când în Copenhaga existau mase critice şi alte evenimente de gen, menite să atragă atenţia autorităţilor.

Cultura bicicletei s-a rafinat şi mai mult între timp, există locuri şi evenimente speciale – în general combinate cu mişcări culturale şi artistice- în care bicicliştii merg în număr foare mare. Şi cu foarte mare relaxare…

Veţi găsi, în diversitatea imaginilor de mai sus, fotografii cu biciclete parcate, biciclete aruncate sau căzute în apele canalelor, biciclete vs. fabrici şi uzine:)

În vizita pe două roţi prin Copenhaga, voi relata pe acest blog – în spiritul mişcării bicicliste autohtone, susţinute de Cicloteque -despre aceste locuri şi evenimente indedite, cu fotografii şi alte poveşti nordice interesante cu şi despre bike-culture. ”Velkommen!”